ZONDAG CS ARCHITECTEN_______Telefoon 020-8904462_______ E-mail zelfbouw@zondagcs.nl

Zelfbouw met Zondag CS Architecten informatie voor collectieve en particuliere opdrachtgevers

Zelfbouwkavels: Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen

kaart-met-locaties-2015-25082015

De nieuwe kavelkaart is online!

Op 25 augustus is het nieuwe aanbod aan #zelfbouwkavels gepresenteerd door wethouder Ivens. De locatie van de #zelfbouwmarkt blijft vooralsnog geheim. Het gerucht gaat dat de mensen nu al in de rij staan… Elk jaar komen er ongeveer slechts 100 kavels beschikbaar. Ook dit jaar zijn er weer 120 individuele zelfbouwkavels: in de Buiksloterham, Duinluststraat, Entreegebied, Klinkenberg, Sloterweg, Schepenlaan, Steigereiland en op Zeeburgereiland. De schaarste aan zelfbouw kavels in Amsterdam wordt zo in stand gehouden. Verder zijn er collectieve kavels in Nieuw West, Buiksloterham, Kop Weespertrekvaart, Steigereiland, Houthaven.

Tsja… De echt mooie kavels (zoals in de Houthavens) worden intussen op andere plekken aangeboden. Zelfbouw blijft een nichemarkt. Het gekke is dat dat bewust in stand gehouden wordt door degene die de grond uitgeeft. Terwijl er genoeg vraag is om het tienvoudige te bouwen.

Nu is het niet zo dat we willen beweren dat alle nieuwbouwkavels eerst aan zelfbouwers moeten worden aangeboden, of dat alleen zelfbouw zaligmakend zou zijn. Dat is natuurlijk niet het geval. Maar we zijn er wel voorstander van dat zelfbouwers op zijn minst een gelijke kans hebben om toegang te krijgen tot de gronduitgiftemarkt van Amsterdam. Dat is op dit moment heel duidelijk ook niet het geval. Er is overduidelijk veel meer vraag dan aanbod. Toch zien we dat niet terug in grotere aantallen zelfbouwkavels. Daar komt bij, dat van de kavels die worden aangeboden er een fors aantal ook vorig jaar al werd aangeboden.

Wil je hier meer van weten? Worden de zelfbouwers serieus genomen, of worden ze afgescheept met kruimels in de marge? Binnenkort volgt meer informatie op deze blog.