ZONDAG CS ARCHITECTEN_______Telefoon 020-8904462_______ E-mail zelfbouw@zondagcs.nl

Zelfbouw met Zondag CS Architecten informatie voor collectieve en particuliere opdrachtgevers

Mengvormen van opdrachtgeverschap

Er wordt traditioneel onderscheid gemaakt tussen particulier opdrachtgeverschap (individueel) en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Zelfbouw is de nieuwe term. Varianten zijn: ‘samen bouwen’, ‘bouwgroep’ en dergelijke. Er zijn met name in Almere de afgelopen jaren allerlei experimenten gedaan met mengvormen van particulier opdrachtgeverschap. Zo is er het Homeruskwartier:

Het Homeruskwartier is een revolutionaire en unieke wijk in Almere Poort. De wijk wordt volledig door de eigen inwoners of in medeopdrachtgeverschap gebouwd. In het Homeruskwartier – de staalkaart van particulier opdrachtgeverschap – zie je in de praktijk hoe mensen de stad maken.

Homerus website.JPG

Het Homeruskwartier is de eerste woonwijk in Nederland die door de eigen inwoners wordt ontwikkeld en gebouwd. Er wordt alleen gebouwd (particulier opdrachtgeverschap), met anderen (Bouwgroep) of samen met een zelfgekozen projectontwikkelaar (medeopdrachtgeverschap). Veel bewoners hebben hun droom – het bouwen van een eigen huis – in het Homeruskwartier in vervulling laten gaan. De wijk heeft daarom een fantastische uitstraling met een ongekende diversiteit aan woningen. Een uitzonderlijke woonwijk waar geen één huis hetzelfde is. De wijk zal uiteindelijk uit 3000 woningen bestaan waarvan 1000 in particulier opdrachtgeverschap en door Bouwgroepen gebouwd.

 

Fantaseert u zelf ook wel eens over het bouwen van een eigen huis, of bent u gewoon geïnteresseerd in architectuur en stedenbouw? Dan moet u zeker een bezoekje brengen aan het Homeruskwartier!”

Bron: Gemeente Almere